Protože je panenský – panenství je symbol čistoty a neposkvrněnosti a panenský olej je také svým způsobem neposkvrněný – nevhodným způsobem zpracování. Lisuje se za studena, při teplotách do 42 stupňů Celsia, aby v něm byly zachovány všechny důležité esence. Panenský olej také není rafinovaný, což znamená, že není zbavený žádné ze svých přirozených složek. Rafinací ztrácí oleje svou kvalitu podstatnou měrou, proto vám můžeme nerafinované panenské oleje jen doporučit.
Protože se hodí do teplé i studené kuchyně – můžete na něm usmažit vejce na pánvi, můžete jej přidávat do zeleninového salátu, můžete s ním připravit vynikající dresink. Je to jeden z nejvíce univerzálních rostlinných olejů na světě a neměl by proto chybět v žádné kuchyni.
Protože je skutečně zdravý – olivy jsou plody olivovníku a můžeme je konzumovat v přirozené podobě, anebo z nich lisovat olej. Je to něco podobného, jako kdybyste měli doma mrkev a pomeranče a pochutnali si na nich v celistvé podobě, anebo je protáhli odšťavňovačem. Panenský olivový olej je zkrátka naprosto přirozená záležitost. Vykazuje vysoký obsah zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin, vitamínu E, provitamínu A a některé důležité minerály, např. železo, hořčík, vápník, zinek, draslík a měď.
Protože je to tuk rostlinný – převaha živočišných tuků ve stravě je zdrojem zdravotních problémů a obecně lze rostlinné (kvalitní) oleje doporučit každému, komu záleží na jeho zdraví. Je to samozřejmě jasná volba i pro vegetariány a vegany.
Protože chutná – na olivovém oleji si skutečně pochutnáte, hodí se do celé řady pokrmů a je pochopitelně základem tzv. středomořské stravy. Může se stát jedním z opěrných pilířů vaší zdravé tělesné schránky, může napomáhat k ideální hmotnosti, může se podílet na zdraví vašeho srdce a cév, na zdraví mozku a nervové soustavy i trávicích orgánů. Můžete jej používat i jako regenerační a masážní olej, i v případě popraskané či spálené pokožky.