https://is.mendelu.cz/eknihovna/opory/zobraz_cast.pl%3Fcast%3D54246 =“Content-Type“ content=“text/html; charset=UTF-8″>
Živiny v lidském organismu
V některých laických i odborných článcích byste se dočetli, že ačkoli je mnoho lidí obézních, jsou ve skutečnosti podvyživení. Tento paradox lze jednoduše vysvětlit, jde o to, že obezita souvisí s ukládáním tukových zásob do tkání na různých částech těla, což nutně neznamená, že jsou zásobárnou živin. Do těchto míst tělo může ukládat naopak odpady, kterých se nedokázalo zbavit, a naopak potřebné živiny tam nejsou. Živiny potřebujeme k buněčné regeneraci na všech úrovních tkání, a čím lépe se naše tělo regeneruje, tím lépe se také zbaví nadbytečných toxinů a mnohdy i tukových zásob.
Podstatné je, abychom do těla dodávali živiny v optimálním poměru a složení. A to dokážou pouze přirozené přírodní zdroje, v co nejnižším stupni úpravy. Čím více průmyslově vyrobených jídel a polotovarů, tím větší problémy. Vsaďte tedy raději na čerstvé sklizené ředkvičky, jablka a ořechy, než na oplatky a bonboniéry.
K velmi prospěšným rostlinám, které bychom mohli jíst častěji, patří i topinambury Diatop.cz. Ve středověku, v době renesance, dokázaly uživit statisíce lidí v naší zemi a úspěšně konkurovaly např. bramborám. V současné době zažívají opětovnou pomyslnou „renesanci“ mezi lidmi, kteří si uvědomují, že by neměly na trhu chybět, a že by měly být svou oblibou srovnatelné třeba s okurkami či paprikami.
Co je to topinambur
Je to velmi krásná rostlina se žlutými, dekorativními květy, kterou lze pěstovat jako okrasnou na zahradě, ovšem lze ji využít i k jídlu. Ke konzumaci se hodí její podzemní hlízy, které lze v zemi ponechat i přes zimu. Hlízy je možné samozřejmě zakoupit a dopřát si je, kdykoli po nich zatoužíte.
Je v nich ukryto mnoho vitamínů (céčko, béčka, provitamín A), minerálních prvků (vápník, hořčík, železo, draslík) a především inulin. Inulin je vláknina, velice potřebná pro správné trávení, detoxikaci a příznivý stav vašeho tlustého střeva. Bohužel stále patříme mezi země s vysokým výskytem nejen obezity, ale i diabetu a rakoviny tlustého střeva. A zde je více než důležitá hlavně prevence, a to nejen screening tlustého střeva, ale zdravá strava s vlákninou a s vysokým obsahem ovoce, zeleniny, ořechů, luštěnin, se zdravými za studena lisovanými oleji a s omezováním konzumace masa.